A Dixieland jazz zenei stílus

A dzsessz zene egyik kiemelkedő stílusa a dixieland zene, amelyre gyakran Early jazz, New Orleans jazz vagy Hot jazz néven hivatkoznak. Ez a zenei stílus tulajdonképpen a 20. század elejének a találmánya, amely New Orleans-i bandáknak köszönhetően terjedt el Chicago és New York városában az 1910-es években.

A dixieland tulajdonképpen a dzsessz stílus legkorábbi elődje, amely rendkívül sok polifónikus improvizáció között a ragtime-ot, a bluest, a korai rézfúvós meneteket és a francia kvadrillokat ötvözte magában. Az alap zenekari felállás frontvonala általában egy trombitából, egy harsonából és egy klarinétből áll, amelyek számára a kísérő ritmust legalább két hangszer biztosítja olyanok közül, mint amilyen a zongora, a gitár, a dobok, a nagybőgő vagy éppen a bendzsó. Persze léteznek sokkal népesebb zenekari felállások is, ahol a kornett és a tuba is gyakran helyet kaphat más hangszerek mellett.

A meghatározó dixieland hangzásvilág megteremtésében általában egy trombita játssza a vezető dallamot, esetleg felismerhető körítést vagy variációt, ehhez a ritmust biztosító hangszerek szolgáltatják az alapot, és a többi élvonalbeli hangszer improvizál a fő dallamra.

Louis Armstrong All-Stars zenekara a legnépszerűbb együttes, amit a dixieland stílussal azonosítanak. A szving korszaka rendkívül nagy visszaesést okozott a dixieland művelői körében, sokan felhagytak hivatásukkal és visszavonultak. Az 1950-es években azonban a dixieland újra felvirágzott, és sokan nagyszerű ismertségre tettek szert az évtizedekkel azelőtti művek felidézése által, mások pedig próbálkoztak a Progresszív Dixieland művelésével is, ami a régi dixieland stílust próbálta ötvözni a bebop ritmussal.

Napjainkban is vannak a dixieland-nek nagy kedvelői. A modern dixieland-nek igazából négy aktív irányzata van: a Chicago stílus, a West Coast-i újjáéledés, a New Orleans-i Tradicionális stílus és a Holland Old Style Jazz.

Életvidám és önfeledt hangzásvilágával a dixieland zene hallgatása bárki számára füleket megkapó kikapcsolódást jelenthet.