Hol szenvednek el a legtöbben sérülést?

Számos jogszabály létezik arra vonatkozóan, hogy a munkahelyeken, a személygépkocsikban, buszokban stb. hány darab és milyen kiszerelésű elsősegély csomag elhelyezése kötelező. Azonban nem ezeken a területeken a leggyakrabbak a sérülések.

Bár indokoltnak látszik, hogy elsősorban az autóinkban tároljuk a szabványnak megfelelő elsősegély csomagot, mivel egy autós baleset veszélyesebbnek és súlyosabbnak látszik, mint egy háztartási baleset. Azonban a statisztikai adatok szerint a háztartási balesetek vezetik a listát, és ezek is lehetnek legalább annyira veszélyesek, mint egy közúti baleset. Az elsosegely.hu szerint az ilyen időszakok száma főleg karácsony környékén illetve a disznóvágások idején szaporodnak meg.

Bár a hétköznapokon is elég sok hasonló sérülés következhet be, akár a konyhában főzés közben is szerezhetünk hólyagos égési sérüléseket, komoly vágásokat okozhatunk magunknak véletlenül. Ugyan így elszenvedhetnek különféle sérüléseket a férfiak is, akik szeretnek a kertben barkácsolni, vagy akik fával fűtenek télen és baltával aprítják a tüzelőt. A vidéken élők kerti munkák során is elszenvedhetnek baleseteket.

Érdemes tehát egy jól felszerelt elsősegély csomag elhelyezése egy jól látható és könnyen elérhető helyen. A jól felszerelt alatt pedig az értendő, hogy tartalmazza az alapcsomag tartalmát, mely a kötszerek, sebfertőtlenítő szerekben merül ki, valamint sebtapaszt, ollót tartalmaz, ezen kívül pedig szükséges kiegészítőkkel felszerelni a dobozunkat, például égési kötszerrel és fertőtlenítőszerrel és szemtisztító folyadékkal, esetleg extra fertőtlenítőkkel, betadine vagy braunoil folyadékokkal.