Eleve sokat kell tanulnom, mégis dolgozzak?

Sok fiataltól, diákoktól hallom, hogy nem annyira bírják a szűkös szabadidejükbe beiktatni a diákmunkát. Magam részéről mindig is úgy gondoltam, hogy a diákmunka szolgálja a jellemfejlődést, de azért nem értek egyet azzal, amikor valaki túlzásba viszi, és a végén már sokkal több diákmunkát vállal, mint amit a tanulás mellett bír. Sokan olyan sok munkát vállalnak, hogy a tanulás, és az iskolai eredmények rovására megy.

Ez szerintem nem annyira helyes hozzáállás, és megértem azokat a diákokat, akik felteszik a kérdést, hogy: „Eleve sokat kell tanulnom, és még diákmunkát is vállaljak?”

Ellenben nem semmibe vehető a tény, hogy a diákmunka sok esetben felkészít a következő évek sikereire, a karrier megalapozására, a munka világának kihívásaira. Érdemes úgy készülni a diákmunkára, hogy végiggondoljuk, hogy mennyit bírunk – én továbbra is azt gondolom, hogy az iskola fontosabb, mint az, hogy az ember a diákmunkából pénzt szerezzen. De a lehetőségeket nem szabad elszalasztani, és ha egy jó szakmai lehetőség előtt állunk, akkor érdemes ezeket kiaknázni, és besűríteni a teendőink közé. Valahogy meg kell próbálni egyensúlyban tartani az iskolai teendőket, és az iskolai évek után következőkre való felkészülést az egyetem alatt. Ebben az időszakban ugyanis már mindkettő roppant fontos.