Domain nevek – hogyan válasszunk?

A domain név az internetes megjelenés kapuja. Egy jó, könnyen megjegyezhető saját domain névvel, már egy nagy lépést tettünk az online megjelenés felé.

Domain név regisztrálása
Először is, inkább regisztráljon egy domain nevet, minthogy vásároljon egyet. Senki sem birtokolja a domainnevét, és folyamatosan meg kell újítani, hogy az ne kerüljön más kezébe.

A domainnek meg kell egyeznie a vállalkozás nevével?
Ha ez fontos Önnek, akkor igen, próbálja meg az üzleti nevét a domain nevéhez igazítani, és ha például egy helyi vállalkozással rendelkezik, amelynek üzlethelyisége van, akkor ennek tökéletes értelme van.

Alternatívaként az online vállalkozását egy megfelelőbb névvel is megjelölheti, ha az csak egy online áruház lesz.

A domainnévnek tartalmaznia kell kulcsszavakat?
Tapasztalataink szerint a jó minőségű, pontos kulcsszavakat tartalmazó domainnevek jól konvertálnak. Ha valami konkrét dologra keresnek, és a domainnév ezekkel a szavakkal együtt jelenik meg a találatok között – a kereső azt fogja hinni, hogy a megfelelő webhelyre érkezett, és hogy Ön erre specializálódott.

Milyen hosszúak legyenek a domainnevek?
Legyen rövid – legfeljebb három szó körül, kettő a tökéletes, és legyen értelmes. Ha már végigcsinálta a márkaépítést – mit tapasztalt? Milyen szavakkal írja le a vállalkozását? Fontos a helyszín? Helynevet kellene adnia a domainnévhez?

Mi a helyzet a kötőjelekkel a domainnevekben?
Általában kerüljük a kötőjelek használatát, mivel ez a webhelyet spamszerűvé teszi. A domainnévben használt kulcsszavaknak nincs rangsorolási előnye.

Változatokat kell regisztrálnia?
Az emberek mindenféleképpen keresnek, és gyakran érdemes egy “k” betűt regisztrálni a többes számhoz. Ha a nevét könnyen el lehet írni, akkor ennek a változatnak a megvásárlása is előnyös lehet. A változatok megvásárlása megakadályozhatja továbbá, hogy a jövőbeni versenytársak az Ön nevének egy változatát regisztrálják.

Számos domain név végződés létezik, és a .net, org, .biz, .info és .eu regisztrálása védekező taktika. Mégis, ha van valaki egy fejlődő országban, aki felkapja az Ön sikeres vállalkozását, és regisztráltat egy közeli változatot, akkor drága ügyvédeket fogadni, hogy megtámadják a versenytárs regisztrációját.

Mi a helyzet, ha a .hu már be van jegyezve?
Ha a .hu már be van jegyezve, még nem feltétlenül van baj. Rengeteg alternatív végződés létezik, bizonyos végződésekkel szellemes domain neveket is ki lehet találni, amik a végződéssel együtt adnak ki egy szót.

Legyen tekintettel a korábban bejegyzett domainekre.
Ha a Google a múltban megbüntette a bejegyzett nevet, és Ön megvásárolja a nevet, előfordulhat, hogy lehetetlenné válik a rangsorolás. Ennek oka lehet, hogy a spammer hagyta elévülni a regisztrációt, és a domain újra megjelenik a piacon. Ha ellenőrizni szeretné, hogy korábban regisztrálták-e, látogasson el az archive.org (Wayback Machine néven ismert) oldalra, ahol az interaktív idővonalon megjelenik, hogy a webhely korábban regisztrálva volt-e.

Kétséges, hogy felfedezné, ha az oldalnak korábban büntetése volt, amíg nem találja lehetetlennek a rangsorolást.