Mennyi vizet spórolhat nekünk egy mosogatógép?

A mosogatás elkerülhetetlen feladat a háztartásban. Sokan azért döntenek a mosogatógép mellett, hogy mentesüljenek ezen feladat terhe alól és csak sejtik, hogy nem csak ők járnak jól, hanem a pénztárcájuk és a környezetük is.

A mosogatógépek fő célja, hogy amellett, hogy helyettünk nézzen szembe a koszos tányérokkal, vizet spóroljon a háztartásban. A kézi mosogatáshoz képest drasztikusan hatékonyabb a víz felhasználása a ciklusok során, ami nem elhanyagolható, hiszen ivóvizet használunk a mosogatás során. Ez arányokban kifejezve: egy mosogatógép évi vízfogyasztása Budapest havi ivóvíz-ellátásával is megegyezhet. Természetesen, ez függ attól, hogy milyen kapacitású eszközt használunk és mennyiszer.

A mosogatógépek azonban nem csak a háztartásunkat segítik, hanem a környezetnek is jobbak, mint a kézi mosogatás, ugyanis a tabletta kevésbé terheli a környezetet, mint a folyékony mosogatószerek. Ha pedig igazán környezetbarátok szeretnénk lenni, akkor készíthetünk otthoni mosogatótablettát természetes anyagokból, vagy vásárolhatunk foszfátmentes kapszulát is.

A mosogatógép körüli tévhitek és hiedelmek mára már szinte teljesen hitelüket vesztették. Az energiafelhasználása, a vízfogyasztása és a környezetre való hatása mind kedvezőbb a kézi mosogatásnál. Emellett (ami leginkább érdekel és érint mindenkit), rendkívül kényelmes a használata. A magas hőfok biztosítja, hogy a kórokozómentesek legyenek a tányérjaink, mi pedig élvezhetjük a mosogatás-mentes hétköznapjainkat.