Kisokos műanyag ablak vásárlásához

A nyílászáról típusa és állapota rendkívül meghatározó egy ingatlan értékét és kinézetét illetően. Mivel ezek az elemek – ideális esetben – akár több évtizedre szóló megoldásokat jelentenek, fontos, hogy kiválasztásuk és beépítésük során is megfelelő körültekintéssel járjunk el.

Napjainkban a nyílászárók legnépszerűbb típusa a műanyag ablak és ajtó lett, amikből rendkívül széles választék elérhető. Ha bizonytalanok lennénk, milyen típust válasszunk, mindenképp kérjük ki szakemberek véleményét. Ám, addig is jó, ha tisztában vagyunk pár alapvető jellemzővel, ami a műanyag ablakokat és ajtókat illeti.

A műanyag ablakok kiválasztásakor rendkívül fontos, hogy ügyeljünk a pontos méretezésre. Nemcsak az üvegfelületekre kell figyelni, hanem az ablakprofilok, vagy más néven ablaktokok és ablakkeretek mérete is kulcsfontosságú. A műanyag ablak méretezésének pontosságára a jó záródás és tökéletes illeszkedés érdekében fontos odafigyelni. Ha ez hiányzik, a hő- és hangszigetelés minősége is csorbát szenvedhet, az esetleges javítási költségek pedig pénztárcánkat sem kímélik később.

A műanyag ablak esetében szintén fontos, hogy kitérjünk a légkamrákra is, amiknek száma alapvetően meghatározza azt is, hogy milyen mértékű lesz az ablak beépítési mélysége. Bár korábban az az elmélet volt meghatározó, miszerint minél magasabb a kamrák száma, annál jobb a szigetelés, mára több innováció is felülírta ezt. A kínálatban ugyanis találunk olyan kevés légkamrákkal ellátott ablakprofilokat is, amiknek a hőátbocsátási tényezője – azaz az U-értéke – kedvezőbb a több légkamrával ellátott ablakoknál is.