Fantasztikus az online bevásárlás, csak figyeljünk a biztonságra!

Egy olyan digitális korban, amikor a webshopok a virágkorukat élik és elképesztő az igény az interneten történő rendelésekre, az online bevásárlás is megjelent az emberek életébe.

A ruhák és különböző elektronikai cikkek rendelése is rendkívüli módon népszerűvé vált így csak idő kérdése volt, hogy mikor lesz az online bevásárlásnak is a nagy mértékű elterjedése. De a legfontosabb mégis ebben a biztonság, hiszen tudjuk, hogy a kibertér gyakran a csalók és az adathalász oldalaknak is a rejtekhelye.

Mindenekelőtt nagyon fontos ellenőrizni egy adott oldal megbízhatóságát és eredetiségét, hogy ne tudják az adatainkat ellopni, főleg a bankkártyánkat illetően. Ha például ismerünk egy .hu végződésű oldalt, ám mégis ez például .net végződéssel jelenik meg, akkor győződjünk meg arról mielőtt kattintanánk, hogy valóban az általunk kívánt oldalra kerüljünk és ne adjunk teret a vírusok terjedésének.

Az online bevásárlásnál a titkosított, SSL tanúsítvánnyal rendelkező oldalak a megbízhatóak, ha valamilyen oldal nem rendelkezik ezzel, inkább érdemes mellőzni, mint kockáztatni. Ez leginkább azért fontos, mert olyan oldalakon szabad csak rendelni, amelyek garantálják az adataink védelmét. Akár az is egy bölcs dolog lehet annak, aki gyakran választja az online bevásárlást, hogy erre a célra kérjen egy másik kártyát, amire kevesebb pénzt tesz rá, kifejezetten ilyen vásárlási célokból.

Természetesen a vírusírtó programok és a biztonságos internet már elterjedt dolgok, de mégis megemlítenénk, hogy ha lehet, inkább otthonról rendeljünk a netről egy valóban biztonságos Wi-Fi hálózatról.

Végül pedig ami fontos az online bevásárlás során, hogy figyeljünk a túl szép dolgot ígérő akcióknak és ha valami nem érkezik meg vagy esetleg más terméket kapunk cserébe, akkor panaszkodjunk és hívjuk fel erre a cég figyelmét.