Brad Pitt újranyitja a Miraval legendás hangstúdiót pincészetén

Pár évtizeddel ezelőtt olyan rock szupersztárok, mint a Pink Floyd, és a The Cure egy 900 hektáros ingatlanba utaztak a Francia Riviéra közelében, ahol mérföldkőnek számító lemezeket készítettek – nem utolsósorban a Pink Floyd 1979-es albuma volt.

Két évtizedes elhanyagolás után az a stúdió hamarosan újra felemelkedik. És ennek Brad Pitt az oka. A borászatában megbúvó Studio Miraval három házból áll, ahol művészek éltek felvétel közben, szüneteket tartottak, hogy feltöltődjenek egy uszodában. Egy élő szakács készíti el az összes ételüket. Maga a stúdió körülbelül 3000 négyzetméteres volt.

Ezt a mesés úticélt – amely a zenei világban arról híres, hogy mindenféle kreatív alkímiát megidézett – 2012-ben vásárolta meg Pitt és akkori partnere, Angelina Jolie. A házaspár 60 millió dollárért vásárolta meg az egész ingatlant, miután négy évvel korábban bérelték. 2014-ben Miraval 13. századi kápolnájában házasodtak össze, amely eredetileg a templomosok csűrje volt, és az 1841-ben épült 30 szobás kastélyban vendégeskedtek.

A felvételi létesítmény 1977-ig nyúlik vissza, amikor az akkori tulajdonos Jacques Loussier, egy francia jazz-zongorista elhatározta, hogy megépíti álmai stúdióját. Egészen 20 évvel ezelőttig használták, amikor is analóg berendezései elmaradtak a kortól, épületei tönkrementek. Pitt azonban – aki 2016-ban vált el Jolie-tól, és a birtok tulajdonosa, megosztva a borüzletet a Perrin családdal – most a Studio Miraval látványos felújítását irányítja, amely 2022 nyarán nyílik meg.

A projekt megvalósításában Pitt felkereste Damien Quintardot, egy 30 éves párizsi zenemérnököt, aki Brian Enóval és Gaspard Augéval dolgozott együtt a francia Justice techno duóból, és közreműködött a Dolby Atmos rendszer fejlesztésében.

Pitt Quintardról képzőművészeti körökben végzett munkái révén szerzett tudomást, többek között egy kollaboratív installációt – Echo címmel, amely motoros szobrokat, fényt, videoanimációt és hipertéri hangszórókat kombinált – a New York-i Modern Művészetek Múzeumának 2019-es felújítás utáni újranyitásához.