A beépített, rendszerezett mosókonyha fő elemei: mosógép és szárítógép

A mosókonyhák bármilyen picik, praktikusak – épp ezért érdemes kialakítani őket a lakásunkban. A legújabb mosókonyhákban két fix elem szokott lenni, egy szárító- és egy mosógép.
Bár egy saját házban, aminél mi alakítjuk ki az elrendezést, szabadon betervezhetünk egy mosókonyhát, egy lakásban kevesebb mozgásterünk van ilyen téren. Ennek ellenére a modern lakótelepeken készítenek mosókonyhát, több okból fakadóan:
1. egyes mosógépek roppant hangosak tudnak lenni ezért jobb őket elzárni,
2. a lakásokban nincs túl sok hely teregetni, vagy ha van is, a sok párától bepenészedhetnek a falak, így nagy segítség, ha van egy szárítógépünk.
3. esztétikai és praktikusságot érintő kérdés, de nem feltétlenül előnyös, ha a fürdőszobában foglalja a helyet ez a két gép, illetve ha mellettük tároljuk a mosatlan holmit.
Sok weboldalon, így a Depostore oldalán is számos mosógép és szárítógép várja a gazdáját, köztük olyanokat is találni, melyek hibrid modellek, azaz a kettő együtt van bennük. A 2 az 1-ben modellek előnye a helytakarékosság, azaz akár egy géppel is megúszhatjuk ahelyett, hogy kettőt kellene egymás mellé vagy egymás fölé helyeznünk. Viszont azt érdemes észben tartani, hogy az ilyen hibrid gépek sajnos kisebb kapacitással rendelkeznek az esetek többségében.
A mosógép vásárlás esetén még egy fontos szempont az is, hogy elől- vagy felültöltős gépet választunk-e? Az elölről töltős azért ideális választás, mert lehetővé teszi a nyitott polcrendszerbe való beépítést is. A felültöltős mosógépek viszont azért ideálisak mert kisebb helyeken is elférnek.