Mi az a hajtóműves villanymotor?

Meglehetősen kényelmes életet élünk ma már, gépiesítve van minden, az utazást, a hétköznapi életünket is áthatja már ez, de ezeket jóval megelőzte az, hogy az ipar számos területén megjelentek a gépek, olyanok, mint például az, amit ma úgy nevezünk, hogy hajtóműves villanymotor.

Ezek a gépek azok, amik még az élelmiszeriparban is felbukkannak. Kevesen tudják viszont, hogy mi egyáltalán ez a szerkezet? Hol és milyen körülmények között lehet hasznát venni?

A hajtóműves villanymotor egy beszélő név, ugyanis egy hajtóműből és egy motorból álló homogén, kompakt egységről van szó, bár a laikusok erre a mondatra lehet, hogy annyival reagálnának, hogy „jelentsen ez akármit is”, hiszen nem annyira érthető még így sem, hogy miképpen működik ez az eszköz. A szerkezet története egészen az 1928-as évig nyúlik vissza. Albert Obermoser konstruktőr és vállalkozó találta fel az úgynevezett előtétmotort, mely a ma ismert hajtóműves szerkezet elődje volt, bár nyilvánvaló módon a technológián azóta sokat fejlődött, számos új hajtóműfajtákat találtak fel.

Azóta a hajtóműves villanymotor alkalmazási lehetőségei rendkívül sokrétűvé vált, mára már szinte nélkülözhetetlenek lennének számos gazdasági ágazatok esetében, mondjuk az autóipar, az italgyártás, bárminemű gyártással foglalkozó vállalatokban nélkülözhetetlen. Csakúgy, mint mondjuk a repülőtereken, ahol a gép hajtóműves villanymotorok, anyagmozgató gépek és a robotok nélkül nem is működhetnének. De olyan platformokon is, mint amilyenek a vidámparkok, használatban vannak ezek az eszközök, mondjuk a hullámvasúton is ezeket használják.