Fontos tudnivalók és ajánlások adóellenőrzés kapcsán

Minden cégnek, vállalatnak van jogi és adóügyi vonzata, de általában az ilyen teendőket a vállalkozók nem kedvelik, illetve sok esetben hátrasorolják a „szükséges rossz” feladatok közé. Ez valamelyest érthető, hiszen egy vállalkozás alapvetően gazdasági tevékenység, ugyanakkor a jogi tisztaság is igen fontos, mivel így elkerülhetjük a kellemetlen helyzeteket, például egy negatív kimenetelű adóellenőrzést.

Maga az adóellenőrzés fogalma egyébként egy konkrét, előzményekre (például hiba, hiány) alapozott vizsgálatot jelent, ezért is tud ijedelmeket okozni a cégek háza táján. Vannak azonban olyan egyéb jogkövetési vizsgálatok is, amelyeket „szúró-próba” szerűen végeznek mindenféle gyanú nélkül. Fontos, hogy ezeket a cégek komolyan vegyék, mert az ilyen rutin ellenőrzés során talált hibákat még szankciók nélkül korrigálhatjuk, azonban ha ezt elmulasztjuk, akkor következik maga az adóellenőrzés, ami már bírságokat vonhat maga után.

A cég rendezett jogi hátterének biztosításához érdemes megbízni olyan szakembert, aki kifejezetten ért az adóellenőrzéshez, valamint az ezzel összefüggő területekhez. Ezáltal sok stressz és anyagi kár kerülhető el, ugyanis a megfelelő szakember képes az elkerülhetetlen szankciók mérséklésére is.

Mivel nagyon specifikus területről van szó, ezért gyakran felmerül a kompetencia és a hatáskör kérdése is. Sok esetben a cég által alkalmazott jogászok és könyvelők sincsenek pontosan tisztában az adóellenőrzés érvényes jogi tartalmával. Amennyiben utánajárnak ennek, akkor rengeteg plusz terhet kell magukra venniük, ami pedig elvonja a figyelmüket az eredeti munkakörükről. Mindezt elkerülhetjük a feladat professzionális kiszervezésével.